Reklamy

Warszawskie lokale zmobilizowały się i wspólnie oferują dowóz przez platformę, która pozwoli im zaoszczędzić na prowizjach innych pośredników i zwiększy ich szanse na przetrwanie w najbliższym czasie.

W pierwszy dzień maja pisaliśmy o bojkocie, który w Święto Pracy urządził stołeczny Bar Pacyfik na jeden dzień wyłączając się z aplikacji dowozowych. Współprowadząca restaurację Katarzyna Zbikowska powiedziała nam wtedy, że jest to podyktowane bardzo wysokimi prowizjami pobieranymi przez popularnych pośredników. – Na jeden dzień całkowicie zrezygnowałyśmy z ich usług i stawiamy na własną dostawę, angażując naszych pracowników, którzy mogą dodatkowo zarobić rozwożąc nasze dania. Chcemy też poinformować ludzi, że w ogóle istnieje taka możliwość i korzystają z niej też inne knajpy – zamawiając bezpośrednio w lokalu konsumenci mogą sprawić, że poszczególne restauracje czy bary nie upadną w czasie lockdownu – mówiła nam wtedy.

W ciągu trzech tygodni sprawy znacząco poszły do przodu. Od jakiegoś czasu działa bowiem serwis WspieramGastro, który oferuje dostawę dań z kilkudziesięciu warszawskich lokali i przyświeca mu opisana wyżej filozofia. Jak donosi portal Wiadomości Handlowe, powstała z inicjatywy właściciela restauracji Forty platforma w ciągu tego czasu zrealizowała 4 tysiące zamówień, których wartość wyniosła ponad 370 tysięcy złotych. Restauratorzy mieli w ten sposób zaoszczędzić łącznie ok. 120 tysięcy, które normalnie przeznaczyliby na prowizje dla aplikacji dowozowych.

Platforma WspieramGastro działa jak na razie w wersji na przeglądarkę, a po ustaniu kryzysu związanego ze skutkami pandemii COVID-19 ma ona zmienić nazwę. Serwis jest zresztą nieustannie rozwijany. W jego ofercie znajdują się m.in. takie knajpy jak Regina Bar, Youmiko Vegan Sushi, MOD, La Sirena, Beirut i Kraken, Falla, The Cool Cat, No Problem, Mango Vegan Street Food, Przyjemność czy Tel Aviv oraz wiele innych.

Stronę wieńczą podziękowania warszawskich restauratorów dla Prezydenta m.st. Warszawy „za szczególne wsparcie i promocję inicjatywy #wspieramgastro w sytuacji kryzysowej dla branży gastronomicznej”.

WIĘCEJ